Posetite Lazarev kanjon i Lazarevu pećinu

Rent a car vozilima agencije Fudeks možete posetiti atraktivne destinacije širom Republike Srbije. Jedna od nezaboravnih atrakcija je i Lazarev kanjon u blizini grada Bora. Kanjon je udaljen od Beograda oko 220 kilometara. Do njega se dolazi iz sela Zlot, koje je od Bora udaljeno 18 kilometara i do koga se dolazi preko Brestovačke banje.

Od sela Zlot može se do svih zanimljivih lokaliteta lako doći pešice. Ulaz u kanjon udaljen je oko pet kilometara od Zlota. U Lazarev kanjon se ulazi nižom od dve stazice koje polaze od Lazareve pećine.

Pećina

Pećina je od Zlota udaljena 3 km, od Brestovačke banje 14 km i od Bora 21 km. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 291 m i nalazi se na levoj strani Lazareve reke. U blizini se nalazi još par speleoloških objekata koji su zajedno sa ovom pećinom poznati i pod nazivom „Zlotske pećine“. Od svih njih, Lazareva je najpoznatija i turistički najranije uređena – njeno turističko uređenje otpočelo je 1953. godine. Turistička staza je duga 800 m.

Prva ispitivanja Lazareve pećine je izvršio Feliks Hofman 1882. godine. Sedam godina posle Hofmana, speleološka istraživanja objavio je i Jovan Cvijić. Pećinu je izgradila podzemna reka koja i dalje prolazi kroz nju. Ukupna dužina ispitanih kanala Lazareve pećine je 9818 m, a procenjena dužina pećinskih kanala prelazi 10 km. Ukupna površina pećine je 9907 m². Proglašena je prirodnom retkošću i zaštićena kao spomenik prirode od 1949. godine. Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasio ju je 2005. godine objektom geonasleđa Srbije.

U Lazarevoj pećini nalazi se i veoma značajan arheološki lokalitet. U njemu su otkrivena tri praistorijska kulturna horizonta, iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba. Iz ovog doba pronađeni su ostaci keramičkih predmeta i koštanih alatki, kao i predmeti od bakra (igle, kopče, šila, dleta). Tokom bronzanog doba Lazareva pećina ima ulogu lovačke stanice, a u gvozdenom dobu postaje centar metalurgije.

Fosilna i danas izumrla fauna predstavljena je ostacima pećinskog medveda, pećinskog lava i pećinske hijene. Savremena fauna predstavljena je troglobiontskim i troglofilnim organizmima. Među troglobiontima, značajne i karakteristične su endemične vrste zglavkara. Troglofilna fauna predstavljena je najvećim delom slepim miševima, kojih je ovde zabeleženo preko 20 vrsta.

Kanjon

Lazarev kanjon je dugačak 9 kilometara i visok između 300 i 500 metara, najduži je kanjon u istočnoj Srbiji. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara.

Kanjon je prilično nepristupačan, u njemu ne postoje pešačke staze i teren je izuzetno težak zbog velikog broja krupnog stenja i oborenih stabala. Iz tog razloga neophodna je planinarska obuća, ali i ostala planinarska oprema. Kanjon između ostalog obiluje zmijama otrovnicama (najčešči je poskok) pa je neophodan oprez, a nije na odmet imati i serum sa sobom, pošto je vreme potrebno da se dođe do pomoći sigurno nekoliko sati.

Duž puta postoji nekoliko fantastičnih vidikovaca sa pogledom na kanjon.

Vreme potrebno da se pređe kanjon je 8-9h.

Kada ste već blizu…

Kada ste već u okolini Bora svakako bi trebalo da posetite i Borsko jezero koje je od Bora udaljeno svega 16 km. Jezero je izgrađeno 1959. godine za potrebe rudarsko - industrijskog postrojenja. Nalazi se u podnožju planine Crni vrh na nadmorskoj visini od 438 m i zahvata površinu od 30 ha, a dubina vode dostiže i 50 m. Interesantnog je oblika, ima dva duboka dela nad nekadašnjim potocima Brestovačke reke čiji je tok zaustavljen branom.

U vodi se kao u ogledalu odslikava okolni prostor, a okruženje čine listopadne i četinarske šume, prirodno zelenilo, proplanci i livade. Na najlepšim lokacijama u priobalnom prostoru jezera izgrađene su betonske površine koje su u letnjim mesecima prepune kupača kada temperatura vode dostiže i 25 stepeni.

Na Jezeru se često održavaju pripreme sportista, jer hotel “Jezero“ poseduje igrališta za fudbal, rukomet, odbojku, košarku, tenis i druge sportove. Postoje trim staze za šetnju i rekviziti za sportove na vodi.

Lako pristupačno Borsko jezero, sa bistrom i čistom planinskom vodom, omiljeno je stajalište sportskih ribolovaca.